Sana viikonvaihteeksi

Yksityinen kielitoimisto   
 
   

Viikon sana on viivan pituus.
 

Suomen kielessä käytetään kahdenlaisia viivoja, pitkiä ja lyhyitä. Monille kirjoittajille niiden ero on kuitenkin aika epäselvä, ja kanssafennistien kauhuksi voin myöntää itsekin joskus pohtineeni, onko viivan pituudella nyt oikeasti niin paljon väliä – ovathan ne niin samannäköisiäkin. Pitkällä ja lyhyellä viivalla on kuitenkin erilainen luonne, ja niiden niputtaminen yhteen on vähän kuin laittaisi suolan ja sokerin samaan astiaan siksi, että ne näyttävät aika samalta.

Kerrataanpa pikaisesti. Lyhyttä viivaa käytetään tavuviivana, ja sen lisäksi sillä yhdistetään esimerkiksi erisnimi, numero, kirjain tai muu merkki sanaan. Lyhyt viiva yhdistää myös yhdyssanoja, joiden rajakohdassa on kaksi samaa vokaalia (esimerkiksi kuorma-auto). Pitkää viivaa puolestaan käytetään ajatusviivana sekä repliikeissä, luetelmissa ja rajakohtailmauksissa.

Viivoilla on siis monenlaista käyttöä, mutta onko mitään helppoa konstia erottaa lyhyttä ja pitkää toisistaan? Itse olen kehitellyt seuraavanlaisia muistisääntöjä itselleni. Lyhyt viiva on vähän niin kuin liimaa: sillä yhdistetään toisiinsa palasia, jotka eivät muuten asettuisi luontevasti yhteen. Lyhyen viivan avulla liimataan kahdelle riville jakautunut sana yhteen sekä yhdistetään sanoihin muita elementtejä.

Entä pitkä viiva sitten? Liimaamisen sijaan se pikemminkin erottaa ja luo ylimääräistä tilaa – esimerkiksi ajatusviivana se erottaa lauseita tai lauseiden osia toisistaan. Repliikin edellä se on kuin hengenveto ennen vuorosanoja, ja luetelmassa ajatusviiva korvaa pilkkua ja näin erottaa luetelman osat toisistaan. Rajakohtailmauksissa pitkä viiva puolestaan luo kahden ääripään välisen tilan: esimerkiksi 16–40 euroa kertoo kaikista niistä mahdollisista summista, jotka asettuvat näiden ääripäiden väliin.

Vähintäänkin mielikuvan tasolla viivat ovat yllättävän spatiaalinen eli tilallinen ilmiö. Lyhyt viiva imee mustan aukon tavoin ylimääräisen tilan pois, pitkään viivaan puolestaan mahtuu kokonainen maailma. Arkisillakin kirjoitusmerkeillä voi olla yllättävän suuri ilmaisuvoima.

Viikon sanan kirjoittajana vierailee Helmi Riihonen, joka oli Yksityisessä kielitoimistossa kesäharjoittelijana.


Edelliset viikon sanat


kielipoliisi
 
 
 
 
Twitter
 
Facebook
 
 
Etusivu | Kielitoimisto | Superhyvä | Oppimateriaali | Verkkomateriaalit | Näytteet | Kuumat linkit | Verkkoyhteisöt | Sana viikonvaihteeksi | Tekijänoikeudet | Kirjailijavieras