Blokit ja wikit

Riitta Suominen  
 
 

Blogs and wikis in English
 
Bloggaamisesta eli verkkopäiväkirjan pitämisestä on tullut erittäin suosittua. Blogi tai weblog sijoittuu päiväkirjan ja juonnetun linkkisivuston välimaastoon. Se on hyvä tapa käydä läpi omia ajatuksia, vaihtaa ideoita ja oppia. Blogien käyttö tukee erityisesti itseopiskelua ja etäopiskelua.

Ennen kuin aloittaa bloggaamisen, kannattaa lueskella muiden päiväkirjoja ja keskustella bloggaajien kanssa. Omalle päiväkirjalle hahmottuu näin keskeinen idea ja esitystapa. Lukijoille voi tarjota henkilökohtaista tilitystä, raportoida oppimisprosessin vaiheista ja kommentoida muita sivuja - tai jotain aivan muuta.

Kunnon bloggaajan tulee kirjoittaa vähintään yksi tai kaksi kertaa viikossa. Tuoretta aineistoa pitää tulla säännöllisesti, tai lukijat katoavat. Uusin aineisto tulee aina ensimmäiseksi.

Internetissä on monia ilmaisia blogipalveluja, jossa voi aloittaa päiväkirjan pitämisen. Ei siis tarvitse asentaa eikä ostaa mitään erityisiä ohjelmia, vaan riittää, että kirjautuu palveluun ja alkaa kirjoittaa. Alkuun pääsee hyvin lukemalla Viisautta blogin käyttöön.

 
Blogipalveluja
 
www.blogger.com
www.edublogs.org
fi.wordpress.org
www.vuodatus.net
 

Wikit - avointa sisällöntuotantoa
 
Wiki-yhteisöjen päämääränä on luoda verkkoon ilmaisia, luotettavia ja ajantasaisia sanakirjoja, tietosanakirjoja ja oppikirjoja yhdessä niiden käyttäjien kanssa. Wiki on sovellus, joka antaa käyttäjien vapaasti lisätä ja muokata sisältöjä verkkosivulla. Kaikki dokumentit ovat käyttäjien yhteisesti tuottamia.

Wiki-hankkeet antavat oppijalle kiinnostavan mahdollisuuden osallistua kollektiiviseen kirjoittamisen ja tiedon rakentamisen prosessiin. On haastavaa vaihtaa tietoja muiden kanssa ja olla osa kansainvälistä verkkoyhteisöä. Juuri yhteistoiminnallisena kanavana Internet toimii parhaiten.

Tällä hetkellä on jo yli tuhat wiki-yhteisöä. Englanninkielinen Wikipedia on maailman suurin hanke, ja se sisältää yli 2 miljoonaa artikkeilia; Wiktionaryssa eli Wiki-sanakirjassa on puolestaan lähes 500 000 hakusanaa. Myös Suomessa toimii wiki-yhteisö, joka kartuttaa aktiivisesti suomenkielistä tietosanakirjaa ja sanakirjaa.

Käytön voit aloittaa vaikkapa lukemalla oppaan Viisautta wikin tekoon.

 
Wiki-projekteja
 
en.wikipedia.org
en.wiktionary.org
en.wikibooks.org
fi.wikipedia.org
fi.wiktionary.org
fi.wikibooks.org
 
 
Katso PPT-diasarja
wikien opetuskäytöstä
Etusivu | Kielitoimisto | Superhyvä | Oppimateriaali | Verkkomateriaalit | Näytteet | Kuumat linkit | Verkkoyhteisöt | Sana viikonvaihteeksi | Tekijänoikeudet | Kirjailijavieras